Medalia Biserica Sfântul Nicolae Ţigăneşti

2010

 

Medalia Biserica Sfântul Nicolae Ţigăneşti

100 de ani de la Târnosire

 

Metal: Tombac argintat şi patinat

Diametru: 65 mm

Atelier: Monetăria Statului

Greutate: 90 gr.

Tiraj: 50 buc.

Pe avers, în centrul medaliei s-a reprodus faţada Bisericii Sfântul Nicolae, având în partea stângă şi dreaptă, datele istorice: 1910 – 2010

În partea de jos a Bisericii se află inscripţia “CTITORI NICULA ŞI ECATERINA CAPRĂ” De jur împrejur, legenda circulară: BISERICA SFÂNTUL NICOLAE – ŢIGĂNEŞTI *  100 DE ANI DE LA TÂRNOSIRE *

Pe reversul medaliei, central, este reprodus bustul PreSfinţitului Parinte Galaction Stângă. Sub bust este gravat textul: SECŢIA NUMISMATICĂ ALEXANDRIA. Circular medaliei este gravată legenda: “PREA SFINŢITUL PĂRINTE GALACTION – ÎNTÂIUL EPISCOP AL ALEXANDRIEI ŞI TELEORMANULUI”. Piatra de temelie a bisericii având hramul Sfântul Nicolae, a fost pusă la 6.aprilie.1909, ctitori fiind Nicula şi Ecaterina Capră. Construcţia s-a întins pe durata unui an întreg iar târnosirea bisericii a avut loc la 10.aprilie.1910. Arhitectul bisericii a fost Christohi Cerehez iar constructorul a fost italianul Giovani Zanier, pictura interioara a fost executată de pictorul Cabadoeff în anul 1910.  După cutremurul din 10.nov.1940, biserica a fost supusă unor reparaţii în 1941, cu contribuţia lui Anghel N. Capră fiul ctitorului, iar pictura a fost refacută de pictorul Alexandru Mascu.

La 1.martie.1988 biserica “Sf. Nicolae Ţigăneşti” a primit cu mare bucurie vizita Prea Fericitului Părinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar la 4.ianuarie.2009 Prea Sfinţitul Părinte Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei şi al Teleormanului a efectuat, şi PreaSfinţia Sa, o vizită la această biserică.

La sărbătorirea a 100 de ani de la târnosirea bisericii, Secţia Numismatică Alexandria a emis o medalie din tombac argintat si patinat cu un diametru de 65 mm în tiraj de 50 bucăţi, însoţită de un certificat de autenticitate şi de un pliant.

Material intocmit de Gabriel Mitu.

Tag-uri:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: