Hariclea Darclée – Medalie Aniversară

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea renumitei Soprane Hariclea Darclee, Secția Numismatică Alexandria membră a Societății Numismatice Române, a realizat un proiect numismatic care s-a concretizat prin baterea unei medalii aniversare la Monetaria Statului ca semn de admiraţie faţă de cea care a fost numită Vocea de Aur a României. Născută la 10.iunie.1860 în Brăila, Hariclea şi-a petrecut copilăria în Turnu Măgurele, Judeţul Teleorman unde tatăl Haricleei era mare proprietar de pământ. Familia sa avea rădăcini greceşti iar mama sa, era nepoata Domniţei Mavrocordat. La o vârstă fragedă, Hariclea a fost la un pas de moarte, îmbolnăvindu-se de febră tifoidă.

Absolventă a Conservatorului din Iaşi, a debutat pe scena teatrului din Brăila în 1881, într-un recital de canto, iar de aici a plecat la Paris, unde a fost remarcată de Charles Gounod care i-a oferit debutul internaţional în rolul Margaretei din opera Faust. Hariclea Darclee a fost înzestrată cu o puternică, agilă şi frumoasă voce, rafintă prin muncă şi o tehnică deosebită. A cucerit publicul internaţional şi mondial din prima clipa devenind preferata multor compozitori. Hariclea Darclee s-a impus ca PrimaDonna în cele mai mari teatre de operă din Paris, Milano, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Barcelona, Moscova şi Sankt Petersburg. A jucat în cele mai faimoase piese de Operă: Aida, Carmen, Romeo şi Julieta, Traviata, Don Giovanni, Rigoletto, Otello, Tosca, Hamlet si altele.

Publicul român a iubit-o şi dorinţa ei a fost mare de a se reîntoarce în Romania. Spectacolele ţinute în România de Hariclea Darclee, se transformau în adevărate sărbători, publicul ovaţionând prin expersii ca: Trăiască privighetoarea Carpaţilor.

La sfârşitul vieţii, a trăit la Bucureşti, boala apăsând ca o cărămidă grea asupra Sopranei Hariclea Darclee. S-a stins în anonimat la 12.ianuarie.1939, fiind înmormantată la cimitirul Belu din București. În acele tulburi vremuri de dinaintea celui de-al II-lea Razboi Mondial, s-a scris: Hariclea Darclée se poate lipsi de omagiul lor, pentru că numele ei trăiește și fără el în sutele de mii de partiții răspândite în lumea întreagă. Generațiile viitoare vor învăța în toate conservatoarele și pe toate scenele lirice din lume numele acesta magic și sonor, ca însuși glasul care s-a stins – E. Istrati.

Din acest motiv, aniversarea celor 150 de ani de la naşterea sopranei teleormănene Hariclea Darclee, a fost consemnată şi de colecţionarii numismaţi din Alexandria printr-o medalie ce are următoarele caracteristici.

Metal: Tombac argintat şi patinat

Diametrul: 60 mm

Atelier: Monetăria Statului

Greutate: 85 gr.

Tiraj: 30 exemplare.

Detalii Tehnice: pe avers se remarcă bustul Sopranei Hariclea Darclee, din profil cu privirea spre stânga şi inscrpţia semicirculară HARICLEA DARCLEE 1860-1939. La baza bustului este gravată o ramură de laur şi inscripţia semicirculară: Secţia Numismatică Alexandria. Pe revers, în centrul medaliei, avem stema oraşului Turnu Măgurele aşezată pe un portativ muzical.

Deşi proiectul a fost finalizat la sfârşitul anului 2010, medalia a fost batută în aprilie.2011 datorită unor întârzieri ale Monetăriei Statului privind realizarea proiectelor culturale private. Medalie vine însoţită de o cutie specială.

… de Ovidiu Voinea (membru SNR – Alexandria)

Tag-uri:, , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: