Gherase Dendrino – Medalie Comemorativă 2013

În anul 2013 Secția Numismatică Alexandria a revizuit lista personalităților teleormănene și unul dintre acești oameni de excepție a captat atenția colegilor numismați: Gherase Dendrino. Deși a trecut un an de la finalizarea proiectului, anunțăm cu bucurie realizarea primei medalii bătute vreodată cu dirijorul și compozitorul Gherase Dendrino. Născut la începutul veacului trecut pe 03 septembrie 1901 la Turnu Măgurele, Gherase a fost un eminent elev și student iar între 1920 – 1927 a urmat concomitent cursurile Conservatorului din București, ale Facultății de Medicină și ale Facultății de Drept bineînțeles prima opțiune a tânărului teleormănean fiind Conservatorul; unde a beneficiat de îndrumarea profesorilor Alfonso Castildi – un faimos dirijor ce a fondat orchestra „Tinerimea Simfonică” în 1914 la București – și profesorului Dumitru Kiriac Georgescu cel care a înființat Societatea Corală ”Carmen”.

Gherase Dendrino

Gherase Dendrino la 24 ani

După terminarea cursurilor, Gherase Dendrino își începe cariera de compozitor și dirijor la teatru de revistă „Cărăbuș” până în 1946, apoi la teatru de operetă „Alhambra” și mai apoi la teatru de estradă până în 1949. La un an diferență Dendrino devine Prim-Dirijor la Teatru de Operetă. Aprecierea națională a venit o dată cu acordarea Premiului de Stat  în 1955 ca apoi să fie distins cu titlul de Maestru Emerit al Artei  în 1962.

Gherase Dendrino a iubit muzica mai mult ca orice, așa că compus de la muzică clasică, tango-uri, muzică ușoară, romanțe pentru faimoși artiști ai vremii ca: Gică Petrescu, Doina Badea, Nicolae Nițescu, Mihaela Runceanu, Surorile Kosak sau Dorel Livianu – ajungând în sectorul creației și la compunerea muzicii de film. Popularitatea operetelor „Lăsa-ți-mă să cânt”  și „Lysistrata” i-au adus succesul național compozitorului Gherase Dendrino, el fiind apreciat pentru finalurile ample și calitățile de dramaturg.

Gherase Dendrino s-a stins din viață la București pe 1 aprilie 1973. Comemorarea sa prin realizarea primei medalii numismatice la 40 de ani de la trecerea în neființă, este un semn de apreciere și respect adus de membrii Secției Numismatice Alexandria față de excepționalul dirijor și compozitor teleormănean: Gherase Dendrino.

Detalii Tehnice ale Medaliei:

Material: Tombac Argintat Patinat

Diametru: 60 mm

Atelier: Monetăria Statului

Tiraj: 30 exemplare

Fotografii cu aversul și reversul medaliei:

revers

Revers

avers

Avers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai jos vă invităm să ascultați un fragment din Lăsa-ți-mă să cânt, arie interpretată de Soprana Simina Ivan, Pian: Andrei Roth – cu atât mai frumos că este cântată în limba română.

Tag-uri:, , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: