Părintele Ioan Spiru – 100 de ani de la naştere

Secția Numismatică Alexandria anunță emiterea unei noi medalii aniversare dedicată celui care a fost preotul, arheologul, filatelistul, numismatul și publicistul „Ioan Spiru”. Născut la 2 Noiembrie 1914 în București dar petrecându-și o mare parte din viață în Com. Surdulești care a făcut parte din Județul Teleorman până în 1954, apoi afiliată Județului Argeș, părintele Ioan Spiru a lăsat în urma sa importante descoperiri arheologice, studii numismatice, dar și un exemplu de bunătate și altruism prin faptele sale față de semenii săi. Rămas orfan de mic, Ioan Spiru a dus o viață cum nu se poate imagina de dificilă, luptându-se cu greutățile anilor ulteriori celui de-al II-lea Război Mondial. Studiind la seminarul orfanilor de război din Câmpulung-Muscel (1927-1935), apoi la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1935-1939), licențiat în 1940, Preotul Ioan Spiru a fost repartizat în 1940 în Com. Surdulești din Județul Teleorman.

Profesor suplinitor de română, istorie şi franceză la Liceul din Com. Miroşi (până în 1948), protopop la Roşiorii de Vede (1950-1954), apoi preot la biserica „Sf. Nicolae” din Alexandria (din 1954), animator al vieţii culturale din parohiile pe care le-a condus, colaborator al Muzeului din Alexandria şi al lnstitutului de Arheologie din Bucureşti, iniţiind şi participând el însuşi la campanii de săpături arheologice în judeţul Teleorman, care au dus la descoperiri din paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului; întemeietor al unui muzeu în satul Surduleşti, membru activ al Societăţii Numismatice Române (1947), cu diferite comunicări de arheologie şi numismatică la sesiuni ştiinţifice, întemeietor al Asociației Filateliștilor Teleormăneni, acesta a fost Preotul Ioan Spiru.

… din volumul „Arheologie și Numismatică în Județul Teleorman” Editura Ordessos

 

După 100 de ani de la naștere, în semn de prețuire pentru faptele sale, Secția Numismatică Alexandria împreună cu Muzeul Județean Teleorman, prin sprijinul PreaSfinției Sale Galaction, Episcopului Alexandriei și al Teleormanului, al Domnul Director Pavel Mirea și al familiei Spriu, am reușit baterea la Monetăria Statului, a unei medalii aniversare în cinstea Preotului Ioan Spriru.

Lansarea acestei medalii a avut loc în ziua de 31 Octombrie 2014 la Muzeul Județean Teleorman, împreună cu lansarea volumul „Ioan Spiru – Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman”, un volum care culege din scrierile Preotului Spiru de-alungul săpăturilor și descoperirilor arheologice, un bogat material de studiul arheologic si numismatic pentru generatiile actuale dar si viitoare.

Cei care vădit emoționați au luat cuvântul la această manifestare, au povestit despre omul, profesorul, filatelistul, prietenul, tatăl Ioan Spiru și emoția a fost mai mare când am descoperit personalitatea sa puternică care l-a călăuzit de-alungul vieții pe acest drum. Vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți în cartea sa toate aceste lucruri, carte care se găsește la Muzeul Județean Teleorman pentru cei dornici.

Mai jos aveți o galerie foto de la acest eveniment, cu precizarea că vom revenii cu descrierea în detaliu a medaliei emise de Secția Alexandria din cadrul Societății Numismatice Alexandria.

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: