Insignografie

                                                                                                                           REGULI PRIVIND PREZENTAREA EXPONATELOR IN CADRUL EXPOZITIILOR CONCURS

1) PANOUL

–    un panou expozitional trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: lungimea 435-450 mm, latimea 335-350 mm.
–    panoul poate avea o rama (lemn sau carton) inalta de 3-4 mm, respectiv 20 mm latime, pentru ca insignele sa nu se frece intre ele in timpul transportului. Aceasta rama nu este obligatorie, in caz ca lipseste atunci suprafata de expunere devine mai mare.
–    panoul trebuie prevazut cu unul sau doua sisteme de prindere, agatatori solide asezate pe latura lunga a panoului, care sa faciliteze montarea lor pe panourile suport.
–    panoul va avea o singura culoare acoperitoare.
–    suprafata panoului nu va fi impartita in patratele cu snururi, benzi sau alte elemente de decor.
–    panoul trebuie protejat cu celofan, acetofan sau sticla. In caz contrar, colectionarii care aduc panouri neprotejate, o fac pe propria raspundere si ii absolva pe organizatori in cazul unor evenimente neplacute.

In cazul in care organizatorii au posibilitatea de a organiza montarea unei mici expozitii de insigne prinse pe alte tipuri de suporti: panoplii de vanatoare, cupe, palarii, bastoane, pale de elice, cercuri olimpice, padele, pagaie, schiuri etc … vor anunta acest lucru invitatilor dar aceste exponate nu intra in concurs, ci vor ramane ca modele de originalitate.

2) DENSITATEA INSIGNELOR PE PANOU

–    insignele mici cu dimensiuni pana la 10 mm, se pot monta 90-110 piese
–    insignele medii cu dimensiuni 10-40 mm, se pot monta 60-80 piese
–    insignele mari cu dimensiuni >40 mm,  se pot monta 30-40 piese

Probleme apar cand pe panou sunt combinate insigne din toate categoriile amintiti, in acest caz experienta si ochiul expozantului isi vor spune cuvantul.

3) ARANJAREA INSIGNELOR PE PANOU

Principala conditie in aranjarea insignelor pe panou o constituie estetica in conditiile asigurarii densitatii enumerate la punctul 2. Insignele pot fi aranjate in forma de :    raze, liniar, ghirlande, hasuri la 45º etc …
Ca reguli de baza in aranjarea insignelor pe panou, colectionarul trebuie sa tina cont de urmatoarele:
–    indiferent daca insignele sunt aranjate liniar, pe curbe, sau oblice, se va respecta verticalitatea piesei
–    de obicei, in pozitie centrala sau pe axul central vor fi plasate insignele cele mai valoroase care sunt scoase in evidenta de piesele mai putin valoroase asezate in jurul lor
–    pe panou sunt admise doar insigne; se exclud din aranjament abtibildurile, fanioanele, medaliile, brosele sau elementele decorative precum panglicile, fotografiile, desenele etc …
–    in aranjament trebuie tinut cont de provenienta insignelor, daca aranjam un panou cu tematica industrie, crucea rosie sau medicina, atunci separam piesele romanesti de cele straine.

Modul de aranjare ii apartine in exclusivitate colectionarului, aranjarea panourilor reflecta in cele mai multe cazuri, personalitatea celui in cauza.

4) JURIZAREA EXPONATELOR SI RECOMPENSAREA LOR

Cel mai simplu este ca fiecare expozant sa aduca pe simeze cele mai valoroase panouri din colectie si atunci toti vor primi o diploma si un premiu pentru efortul depus, fara sa se stabileasca astfel o ierarhie intre colectionari pentru un an de zile. In cazul descris Cupa Transmisibila “Ilin Milan” revine automat organizatorului.
A doua varianta o constituie lansarea unui set de 10-15 tematici de catre organizatori, lucru care se va face prin invitatiile trimise cu cel putin 40-45 zile inaintea evenimentului, caz in care organizatorul se obliga sa puna in joc premiile I, II si III si mentiunile, toate personalizate. Vor exista 4-6 premii de excelenta care se atribuie de regula colegilor pentru intreaga activitate insignografica si sunt cele mai valoroase premii care se pot acorda in concurs. Un expozant care a primit premiul de excelenta , indiferent ce si cat expune, nu va mai primi un alt premiu! Prin acumularea punctelor obtinute se va calcula punctajul pentru cupa transmisibila Ilin Milan, care se acord Sectiei numismatice de unde provin expozantii:
– premiul de excelenta        25 pct
– premiul I                15 pct
– premiul II                10 pct
– premiul III                5 pct
– mentiune                1 pct
– comunicari insignografice     10 pct

Se mai pot acorda premii (in functie de organizatori) pentru popularitate, premiul pentru cel mai tanar/varstnic expozant, premiul pentru Fair-Play.
In cazul in cand o tematica nu se intrunesc minim 3 expozanti, comisia de jurizare poate exclude tematica respectiva din concurs, iar panourile deja expuse vor fi transferate la tematica Diverse, lucru ce va fi consemnat in procesul verbal

Reglementarile au fost consemnate in Jurnalul Insignografic ed. 2003 dar au fost reluate in urma discutiilor de la Tg. Secuiesc 2005, la propunerea PS Galaction Stanga, presedintele Sectiei Numismatice Alexandria.

Insignă facută cu prilejul celui de-al XXV-lea Simpozion Național de Numismatică ținut la Muzeul Județean Teleorman.

Insigna Numis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: