Centenarul Morții MS Regele Carol I * Slujba și Lansarea de Carte Regală (Alexandria 8 oct. 2014)

În ziua de miercuri 8 Octombrie 2014 Alexandria a fost gazda unui eveniment regal. Episcopia Alexandriei și Teleormanului împreuna cu Secția Alexandria din cadrul Societății Numismatice Române au organizat o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, Regele Carol I a cărui trecere în neființă împlinește un veac în acest an. Slujba de pomenire s-a ținut la Catedrala Episcopală „Sf. Alexandru” de către un sobor de preoți în frunte cu PreaSfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Cu această ocazie am avut deosebita onorare să-l avem ca oaspete pe Alteța Sa Regală, Principele Radu al României care și-a exprimat bucuria că Alexandria a organizat o asemenea slujba de pomenire, marcând 100 de ani de la moartea Regelui Carol I. Alteța Sa a mai precizat că Alexandria nu este la primul eveniment în cinstea Casei Regale, în 2012 fiind deschise ușile expoziției „O istorie a Monarhiei din România în numismatică și filatelie”. După terminarea slujbei, Secția Numismatică Alexandria a lansat placheta comemorativă realizată cu această ocazie, o plachetă în care avem pe avers bustul Regelui Carol I iar pe revers Mânăstirea Curtea de Arges, locul unde a fost înmormântat atât Majestatea Sa Regele Carol I cât și Regina Elisabeta; Mânăstirea fiind și necropola Casei Regale din România.

După slujba de pomenire a avut loc un al 2-lea eveniment în Alexandria, respectiv lansarea de carte regală de la Biblioteca Județeană Marin Preda. Alteța Sa, Principele Radu împreună cu Directorul Editurii Curtea Veche Publishing D-na Iren Arsene, au adus la cunoștința publicului teleormănean două volume regale: „Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” scrisă de Sandra Gătejeanu Gheorghe și „Trei poduri peste lume” scrisă de Principele Radu. În cadrul acestei lansări, a luat cuvântul Lectorul Universitar Nicolae Drăgușin, Dr. în Filozofie al Institutului de Filozofie și Psihologie, „Constantin Rădulescu-Motru”, Academia Română, care a făcut o prezentare sumară al volumului „Trei poduri peste lume”.

Pentru aceste două evenimente, Secția Numismatică Alexandria dorește să-și exprime recunoștința față de Casa Regală din România, față de Alteța Sa, Principele Radu pentru faptul că a fost alături de noi și ne-a sprijinit demersurile culturale prin prezența Domniei Sale la acțiunile noastre. Dorim să mulțumim Episcopiei Alexandriei și Teleormanului pentru că a făcut posibil acest eveniment prin slujba de pomenire de la Catedrala „Sf. Alexandru” cât și soborului de preoți care slujesc în acest lăcaș sfânt, PreaSfințitului Părinte Galaction pentru suportul și atașamentul față de cultură, Editurii Curtea Veche Publishing pentru volumele frumoase și interesante pe care le-a adus în Alexandria, colegilor de la Clubul Numismatic „Mihai Eminescu” – Cercul Militar Național, prin prezența D-nul Președinte Ștefan Dina; deasemenea dorim să mulțumim artistului gravor Constantin Dumitrescu, cel care a realizat placheta „100 de ani de la trecerea în eternitate a Regelui Carol I”, plachetă ce a fost realizată cu sprijinul și la inițiativa celor doi colegi Victor Andreescu și Teodor Nicolae Săceanu.

Bucuria noastră pentru participarea la acest eveniment se îndreaptă și către Dr. Cristian Scarlat, Președintele Asociației Stindard, către scriitorul și istoricul Dan Botez, către Președintele Partidului Național Liberal din Teleorman, D-nul Marin Almăjanu și tuturor celor prezenți.

Vă invităm mai jos să răsfoiți articolele publicate în urma acestor evenimente cât și o galerie de imagini realizate de fotograful Claudiu Păunică:

Comunicatul Familiei Regale din România; Jurnalul Online al Familiei Regale; Casa Regală a României (Video); Curtea Veche Publishing – Eveniment; Revista Historia – Lansare de carte Regală; Articoul din Ziarul „Liber în Teleorman”; Platforma Media e-Cultura;

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un gând despre „Centenarul Morții MS Regele Carol I * Slujba și Lansarea de Carte Regală (Alexandria 8 oct. 2014)

Lasă un comentariu